Metod Dragonja

Član izvršnega odbora

  • Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo (2014)
  • Minister za gospodarske dejavnosti (1996 – 1999)
  • Državni sekretar na Ministrstvu za finance
  • Predsednik uprave Lek d.d.
  • Direktor predstavništva NLB v Moskvi

Politična in poslovna kariera 

 

2014 – 2016

Državni sekretar na Ministrstvu za finance, kjer je bil odgovoren za upravljanje podjetij v državni lasti in za usmerjanje delovanja Družbe za upravljanje terjatev bank. Ključni projekt v tem obdobju je bila strategija upravljanja kapitalskih naložb Republike Slovenije, ki je bila pripravljena pod njegovim vodstvom in sprejeta julija 2015 v Državnem zboru. Skrbel je za uveljavljanje sprejete strategije v sodelovanju s Slovenskim državnim holdingom.

2014

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo v vladi Alenke Bratušek.

2008 – 2014

Direktor predstavništva NLB v Moskvi. V obdobju od leta 2008 do konca leta 2013 je bil direktor predstavništva Nove Ljubljanske banke v Moskvi. V tej vlogi je bil odgovoren predvsem za posle izvoznega financiranja v Ruski federaciji in v državah Skupnosti neodvisnih držav.

1999 – 2005

Predsednik uprave Lek d.d.

1996 – 1999

Minister za gospodarske dejavnosti

1988 -1996

Generalni direktor, predsednik Lek

 

Življenjepis

 

Datum in kraj rojstva

22.8.1954, Ljubljana

Izobrazba

Univerzitetni diplomirani ekonomist, Univerza v Ljubljani

Metod Dragonja ima bogate izkušnje v gospodarstvu. Več kot 15 let je vodil farmacevtsko družbo Lek d.d. v Ljubljani kot generalni direktor in predsednik uprave. Bil je štipendist Leka in na začetku kariere deloval na finančnem področju, postal finančni direktor in nato generalni direktor. V času njegovega vodenja se je Lek uveljavil kot eno vodilnih farmacevtskih podjetij v Centralni in vzhodni Evropi, se visoko internacionaliziral in zgradil močno regionalno prisotnost. Pod njegovim vodstvom je Lek zelo uspešno vstopil tudi na trg generičnih zdravil Združenih držav Amerike. Imel je ključno vlogo v povezovanju Leka z Novartisom, eno vodilnih svetovnih farmacevtskih korporacij v letu 2002. Med letoma 2005 in 2007 je vodil predstavništvo Leka v Moskvi in bil direktor za prodajo generičnih zdravil za Rusko federacijo za generično divizijo Novartisa.

V letih 1996 -1999 je bil Metod Dragonja minister za gospodarske dejavnosti v vladi dr. Janeza Drnovška in to v obdobju, ko se je Slovenija aktivno pripravljala na članstvo v Evropski uniji. Na svojem delovnem področju je sooblikoval politiko gospodarskega razvoja in vodil procese restrukturiranja na področjih predelovalnih dejavnosti, rudarstva, energetike, turizma in malega gospodarstva.

V obdobju od leta 2008 do konca leta 2013 je bil direktor predstavništva Nove Ljubljanske banke v Moskvi. V tej vlogi je bil odgovoren predvsem za posle izvoznega financiranja v Ruski federaciji in v državah Skupnosti neodvisnih držav.

Od februarja 2014 do septembra 2014 je bil ponovno minister za gospodarski razvoj in tehnologijo v vladi Alenke Bratušek. Od septembra 2014 do julija 2016 je bil državni sekretar na Ministrstvu za finance, kjer je bil odgovoren za upravljanje podjetij v državni lasti in za usmerjanje delovanja Družbe za upravljanje terjatev bank. Ključni projekt v tem obdobju je bila strategija upravljanja kapitalskih naložb Republike Slovenije, ki je bila pripravljena pod njegovim vodstvom in sprejeta julija 2015 v Državnem zboru. Skrbel je za uveljavljanje sprejete strategije v sodelovanju s Slovenskim državnim holdingom.

Diplomiral je na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani leta 1978 in se takoj po končanem študiju zaposlil v Leku. Je nosilec nagrade Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske dosežke leta 1993 in priznanja manager leta 1996 ter prejemnik visokega državnega odlikovanja Republike Poljske.

Več let je vodil nadzorni svet IEDC Poslovne šole Bled in prispeval k temu, da je šola postala ena vodilnih managerskih izobraževalnih institucij v Centralni in vzhodni Evropi. Svoje bogate managerske izkušnje je prenašal udeležencem različnih programov te šole.

Metod Dragonja je poročen in oče dveh hčera.

Naroči se na e-novice.

Prosimo, vpišite vaš elektronski naslov in kliknite "Naroči"

Uspešno ste se prijavili. Hvala