Tatjana Voj, univ.dipl.prof.

Članica izvršnaga odbora
 • Podpredsednica stranke SAB
 • Predsednica lokalnega odbora SAB Piran
 • Članica Izvršnega odbora SAB
 • Vodja Programskega odbora za lokalno samoupravo SAB
 • Profesorica za nemški, angleški in italijanski jezik
 • Članica Lions Kluba Ljubljana Iliria
 • Članica Belega obroča
 • Članica Društva zelenih nadzornikov Ljubljana

Politična in poslovna kariera

 

2019 – še traja

Na predlog predsednice je bila na kongresu izvoljena za podpredsednico stranke SAB.

 

2015 – 2019

Članica izvršnega odbora stranke SAB. Predsednica lokalnega odbora Piran in vodja programskega odbora za lokalno samoupravo.

 

2010 – 2014

Občinska svetnica občine Piran, vodja kluba svetnic občine Piran in članica odbora za Infrastrukturo in okolje.

 

1982-2009 

Delovanje  v lastnem inženirskem podjetju.

 

1985-2009

Prevajalka in tolmačka za slovenski, nemški in srbsko-hrvaški jezik na sodišču Oberlandesgericht v Kölnu.

 

1968-1989 

Profesorica za nemški, angleški in italijanski jezik na Carl-Duisberg-Gymnasium v Leverkusnu.

 

Življenjepis

 

Datum in kraj rojstva

 1. marec 1940, Maribor

 

Izobrazba

 • Podiplomski študij, Philosophische Fakultät der Universität zu Köln, germanistika
 • Filozofska fakulteta Ljubljana, germanistika in romanistika, diploma profesor
 • Klasična gimnazija Maribor

 

Obdarjena je  z vedrino in vajena uspeha, ki  ga je dosegla s poštenim, trdim in prodornim delom doma in pretežno v tujini.

Mlada profesorica je po diplomi  leta 1963 sprejela  zaposlitev kot  referentka izvoznega področja v Zunanjetrgovinski organizaciji »Iskra-Kranj« , kjer se je vključila v politično delo v mladinski organizaciji. Z možem sta januarja  leta 1965 odšla na podiplomski študij najprej v Berlin in nato v Köln. Do rojstva prvega otroka je sprejela zaposlitev v reaktorskem centru pri Kölnu, kjer je delal mož, ki je doktoriral v Berlinu na nuklearnem področju. Po rojstvu hčerke je poučevala na Carl-Duisberg-gimnaziji v Leverkusnu  angleški, nemški in italijanski jezik, ter bila vrsto let strokovni vodja za angleški jezik, vso dobo tutor v maturitetnih razredih, vodja profesorskega zbora v šolski konferenci in vmes še razredničarka  prvega elitnega razreda v Nemčiji do mature .To je bila zanjo kot tujko izredna čast in priznanje za njeno odlično pedagoško delo in uspeh pri učencih  do 21. leta starosti. Sodelovala je v odboru za pripravo šolskih knjig za angleški jezik. Gimnazija je tedaj štela preko dva tisoč učencev, preko 150 profesorjev in imela v povprečju po pet paralelk.

Od 1985 do 2008  je bila še prevajalka in po potrebi tolmačka za nemški, slovenski  in srbohrvaški jezik na Višjem deželnem sodišču Oberlandesgericht Köln. Mož je ustanovil v Kölnu lastno inženirsko podjetje, ki je delovalo od leta 1982 do 2010. Oba sta vložila vse znanje in energijo v svoje podjetništvo, Tatjana je vodila finančni nadzor in nadzor nad poslovanjem z bankami znotraj in zunaj države ter oddelek za uslužbence. Tedaj se je vključila v Karitas in Amnesty International, da je lahko pomagala jugoslovanskim izseljencem in prosilcem za azil , ki jih je spoznala v jugoslovanskih klubih v Berlinu (mož je bil predsednik Jugoslovanskega kluba v Berlinu), Düsseldorfu in Kölnu. Povabili so jo, da je na Šoli za tujce na Delavski Univerzi poučevala tuje državljane nemščino.

Po  vrnitvi iz tujine v domovino leta 2010 se je pridružila stranki LDS, kandidirala na državnozborskih volitvah, bila podpredsednica lokalnega odbora LDS Piran in svetnica v Občini Piran ter članica Odbora za infrastrukturo in okolje, bila je predsednica Kluba svetnic v Piranu. Sodelovala je pri osnovanju stranke Pozitivna Slovenija v Obalno-Kraški regiji. Po  kongresu stranke se je odločila, da podpre delovanje Alenke Bratušek. Kandidirala je na državnozborskih volitvah na listi Zavezništva in organizirala stranko Zavezništvo ter  jo koordinirala v regiji Južna Primorska- Piran-Izola-Koper s poudarkom na vključevanju novih članov in predvsem mlade generacije. Delo z mladimi jo je vedno veselilo, pri delu z mladino si je nabrala obilico izkušenj.

Spoznala se je z delom Amnesty International  na slovenskih tleh, se vključila v Lions Klub Ljubljana Iliria in bila več let vodja humanitarne komisije in podpredsednica Kluba.  Pristopila je k  Belemu obroču in Društvu zelenih nadzornikov v Ljubljani. V mladih letih je bila uspešna športnica in se je zato vključila še v Jahtni klub Portorož, prav tako je članica upravnega odbora Mercedes Benz Klub Slovenija.

Naroči se na e-novice.

Prosimo, vpišite vaš elektronski naslov in kliknite "Naroči"

Uspešno ste se prijavili. Hvala